dag: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Vakantie 2014 - dag 1

Vrijdag, 11 juli 2014
Groningen – Roermond -  Elsdorf
Groningen – Roermond … met de trein
Roermond – Elsdorf
Roermond, Heinsberg,  Linnich, Julich, Elsdorf
Afstand: 76,61 km

Vanmorgen al vroeg wakker zodat ik besloot maar een trein eerder nemen. Ik zou dus met de trein van 10.16 uur maar dat werd dus 9.16 uur.
Op het perron aangekomen eerst een treinkaartje gekocht voor de fiets en op het laatste papieren vrij reizen kaartje een stempel gehaald bij de stempelautomaat. Nog gauw even een flesje chocomel gekocht en dan naar de trein een plekje zoeken voor de fiets. Jammer alle fietsplekken bezet maar in één treinstel kon naar maar mijn mening nog wel een fiets staan. Dus alle tassen van de fiets, in de trein zetten en hup de fiets er achteraan. Met een beetje passen en meten gaat het nog net. En nu maar hopen dat de mensen van de ander drie fietsen er niet eerder uit moeten dan ik.
Mijn reis gaat tot Roermond via Utrecht Centraal. Gelukkig gaan de mensen van de drie andere fietsen er ook in Utrecht Centraal uit.
Onderweg in de trein naar Utrecht worden de kaartjes weer eens gecontroleerd en raad eens het fietskaartje van mij is niet ingecheckt . Pardon?? Moet ik een fietskaartje waarop een datum staat inchecken? Ja, mevrouw zegt de conducteur. Waarom, vraag ik. Er staat immers een datum op het kaartje en ik heb het gekocht met mijn voordeelurenkaart, dus….., volgens mij is dat kaartje dus al ingecheckt. Nou, volgens de conducteur dus niet. Maar omdat het allemaal nog zo nieuw is ziet hij het door de vingers en of ik op het eerstvolgende station wel even wil inchecken? Ja, natuurlijk wil ik dat.
Bij mijzelf denk wel, wat is dit voor onzin.
Maar goed, in Utrecht aangekomen eerst maar even het volgende perron opgezocht, mijn fiets even neergezet en op zoek gegaan naar  een incheckpoortje. Kom ik onderweg een machinist tegen (dat wist ik op dat moment nog niet) ik spreek hem aan en vraag weet U ook waar ik kan inchecken,  hij kijkt mij een beetje vreemd aan en vraagt dan inchecken, ja zeg ik, ik moet mijn fiets inchecken van de conducteur. Ach zegt de man ik ben machinist en ik loop wel even met U mee, gaan we samen op zoek naar een incheckpoortje. En de trein, vraag ik. Die gaat geen meter vooruit zolang ik er niet ben. Ah, daar is een poortje, nu zullen we het kaartje even gaan inchecken, maar het poortje geeft tot twee maal toe aan dat er niet ingecheckt kan worden. Een eindje verderop loopt een collega, een conducteur, wij naar de conducteur zegt de machinist tegen de conducteur, deze mevrouw kan niet inchecken met haar fietskaartje. De conducteur neemt het kaartje van mij aan en zegt, dat hoeft ook niet want er staat toch een datum op. Nou vraag ik je.
Ik bedank beide heren hartelijk en loop snel weer naar het perron waar mijn fiets staat. De trein is er nog niet, die heeft vijf minuten vertraging.
Wel is het aanbod van fietsen inmiddels uitgegroeid met twee ligfietsen.
De eigenaren van deze fietsen gaan naar Maastricht. Dus zij gaan eerst in de trein met hun fietsen en dan die van mij. De man en ik blijven bij de fietsen en hebben een aardig gesprek over vakantie en fietsen. Het echtpaar gaat van Maastricht weer terug fietsen naar Heerenveen door een aantal Nationale parken. Grotendeels kamperend en af en toe een B&B. Wat of ik ga doen?
Ik ga vandaag van Roermond naar Elsdorf fietsen. Dan blijf ik twee dagen in Elsdorf en daarna ga ik via Wuppertal en nog een paar plaatsen naar Hövelhof alwaar de Ems ontspringt.  Vandaar af ga ik langs de Ems naar Emden waar de Ems eindigt.
We zijn aangekomen in Roermond.
De man helpt mij met mijn bagage en fiets.
Ik sta op het perron en de trein vertrekt, het is tien voor één.
Mijn fietstocht die ik in principe in een paar uur zou kunnen doen, kan beginnen.
Eerst maar even een krentenbol en wat drinken naar binnen stouwen en natuurlijk de tassen op de fiets pakken en vooral niet vergeten Bennie voorop de stuurtas installeren. Want zonder Bennie is een vakantie geen vakantie meer.
Nu had ik thuis de route van Roermond naar Elsdorf uitgeprint  maar die routebeschrijving geeft niet aan dat er rondom het station van Roermond heftig aan de wegen wordt gewerkt. Dus maar eens even op de navigatie een straat ingetypt waar ik heen wil, maar ook dat is niet echt een succes. Dan maar op goed geluk ergens heen fietsen, ik zit tenslotte tegen de grens van Duitsland aan.  Uiteindelijk toch maar even aan iemand gevraagd waar of ik langs moet wanneer ik naar Heinsberg wil. Nou, ik zit dus op de goede weg en ik kan alsmaar rechtdoor fietsen. Dat gaat dus lekker. Maar wat wanneer de weg rechtdoor eindigt en je alleen maar links of rechts kan?
Vijftig procent kans dat je goed gaat.
Maar ik ga dus fout. Na ongeveer één kilometer zie ik een ouder echtpaar met een klein kindje op de fiets, even vragen of ik wel goed ga. Nou ik kan iedereen verzekeren dat het fout was. Ik moet even terug rijden en dan dus links af. In dit geval gewoon rechtdoor rijden want ik was rechtsaf gegaan.
Vanaf nu gaat het alleen maar goed, ik heb wel een beetje haast nu want ik heb met Yvonne een afspraak voor vanavond voor een bbq-feestje met een aantal collega’s van Yvonne. Het feestje begint om half zeven , het is nu kwart over vijf en ik moet nog iets van 25 km fietsen. Dus even de turbo erop.
Om precies kwart over zes ben ik bij Yvonne in Elsdorf.
Na de gebruikelijke knuffels gaan we met de auto naar het bbq-feestje. We worden vanavond weer opgehaald door Michael.