dag: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Vakantie 2012 - dag 1

Zondag 8 juli
Groningen – Emmeloord
Groningen, Peize,  Norg, Veenhuizen, Fochteloo, Appelscha, Vledder, Steenwijk, Blokzijl, Marknesse, Emmeloord.
Aantal gereden:120,94 km

Het begon zo mooi vanmorgen.
Het zonnetje scheen de temperatuur was goed en ondanks een korte nachtrust was ik ook in een opperbeste stemming.
Broodjes gesmeerd en drinken in de thermosfles gedaan,twee kleine flesjes water ook nog in de tassen gepropt, maar het lukt niet al te best. De tassen zijn eigenlijk te klein en ik heb echt niet teveel bij mij. Moet nog maar even bedenken hoe ik dat probleem de komende dagen ga oplossen. Want dit kan echt niet zo!
Maar goed tegen tien uur is het dan toch zover wij (want Bennie de beer is ook weer van de partij) vertrekken. Voor Bennie had ik bij de mamamini een korfje gekocht en aan het stuur van mijn nieuwe fiets vastgemaakt.  Ergens in Peize heb ik het eraf gehaald en op een picknicktafel laten liggen, want het gaf problemen bij het remmen, moeten we niet hebben.  Nu is er misschien wel iemand anders die het kan gebruiken. Want meenemen is geen optie. Nog meer spullen die ik niet bergen kan. Bennie maar even aan het stuur vastgemaakt. En verder gaat de reis, het is nog steeds mooi weer al zijn er in de verte al wel donkere wolken. Maar voor mijn gevoel gaan die wolken een andere kant op.
Het was in de buurt van Norg dat de eerste spetters op mij neerdaalden en al snel veranderde dat in een flinke bui zodat afstappen en regenpak aandoen en Bennie van de fiets halen en in de tas stoppen noodzakelijk was. Hij zou niet eerder uit de tas komen dan in Emmeloord bij mijn logeradres.
Verder gaat de reis af en toe word gestopt, maar de regen stopt niet soms regent het hard dan weer een soort van motregen en heel af en toe is het droog. En net wanneer ik dan denk van goh ik doe mijn regenpak uit, dan begint het weer te regenen.
Zo bereik ik tegen vijf uur Emmeloord, mooi op tijd zou je denken. Maar hier begint het probleem pas.
Ik heb een navigatie ding speciaal voor de fiets gekocht. Een Dakota 20. Heel goed hoor, misschien wel te goed. Dat ding heeft alleen een nare eigenschap. Hij denkt af en toe dat ik op de snelweg mag met mijn fiets. En dat is erg vervelend wanneer er geen fietspad naast  ligt.
Zo dus ook in Emmeloord. Alles gaat goed, tot in het centrum nota bene het fietspad ineens ophoud en je er ook ineens niet meer op de rijweg mag komen. Wat je dan gaat doen is zelf een weg zoeken en omdat het juist weer ontzettend gaat regenen ga ik even schuilen in een bushokje om vervolgens na 10 minuten maar zelf een weg te zoeken. Ik moet op het Skagerak zijn. Ik fiets op de Scandinaviëlaan, je zou verwachten dat daar ook ergens het Skagerak is. Maar volgens de navigatie dus niet. Vervolgens leidt de navigatie mij over de Europalaan helemaal weer terug naar een weg die ik vanmiddag  ook overgereden was. Maar daar kwam ik pas achter toen ik een bordje tegenkwam met bloemkolen te koop. Ben tot de volgende rotonde gefietst en het adres in Emmeloord nog maar eens volledig ingetypt.
Zo wil het dus dat ik het hele stuk nog een keer kan fietsen, tot in het centrum van Emmeloord.
Omdat het nu droog is en de zon schijnt zijn er mensen op straat. Ik dus maar eens vragen of zij weten waar het Skagerak is. En ja raak. Ze helpen mij een eindje op weg totdat de navigatie de weg ook herkent. Zo wil het dat ik pas om zeven uur op mijn logeeradres aankom.
Aardige mensen.
Morgen gaat de reis verder naar Bilthoven.